Skip to content

Tanssin hurmaa – tanssilavakulttuurin perintö -hanke

Suomalainen lavatanssikulttuuri on ainutlaatuinen maailmassa. Tanssipaikat ovat rakentuneet aikoinaan peltojen varsille ja järvien rannoille, ja Pirkanmaallakin on yhä useita toimivia tanssilavoja. Työväen Musiikkitapahtuman tuottama Tanssin hurmaa – tanssilavakulttuurin perintö -hanke pyrkii saamaan eri-ikäiset ihmiset kiinnostumaan tanssikulttuurista, jatkamaan perinnettä sekä luomaan uutta.

 

Hankkeen ensimmäinen vaihe on suunniteltu kouluikäisille lapsille. Syksyllä 2021 käynnistettiin Operaatio Pirkanmaan tukema kaksipäivänen pilottihanke Kirjaslammen tanssilavalla Valkeakoskella. Noin 300 Tietolan koulun oppilasta sekä heidän opettajansa ja ohjaajansa pääsivät viettämään tanssipäivää idyllisessä miljöössä Mallasveden rannalla ja samalla tutustumaan tanssilavan historiaan ja kulttuuriin. Tanssipäivän aluksi lapsille kerrottiin suomalaisesta tanssilavakulttuurista, sen synnystä ja nykyhetkestä. Lapset pääsivät tutustumaan lavatanssin etikettisääntöihin ja kokeilemaan erilaisia askelluksia tanssinopettaja Anna Ojan opastuksella. Tansseja säesti liveorkesteri, joka esitti perinteistä tanssimusiikkia sekä sovitti etukäteen oppilaiden valitsemat suosikkikappaleet mukaansatempaavaksi potpuriksi. Tanssilavapäivä huipentui yhteiseen makkaranpaistohetkeen. 

 

Tanssipäivät Valkeakoskella keräsivät runsaasti kiitosta niin koulun oppilailta kuin henkilökunnaltakin, ja pian Tanssin hurmaa jalkautui myös Pälkäneelle, Aitoon Honkalaan. Vuonna 2023 hanke jatkuu keväällä Valkeakoskella ja laajenee edelleen lähiseutujen tanssilavoille Akaaseen ja Urjalaan.

 

Lasten ja nuorten lisäksi hanke on suunnattu myös ikäihmisille ja hoivakotien asukkaille. Ikäihmiset pääsevät osallistumaan nostalgiseen tanssipäivään, jonka aikana muistellaan menneitä ja liikutaan musiikin mukana. Tanssilavalla soitetaan tuttuja, vanhoja kappaleita ja ilaisuudessa on myös yhteislaulua. Osallistujat saavat kertoa omia tanssimuistojaan ja lopuksi grillataan tietenkin kaikille makkarat.

 

Tanssin hurmaa – tanssilavakulttuurin perintö -hanketta rahoittaa Leader Pirkan Helmi Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.