Skip to content

KIRJASLAMMEN TANSSILAVA

Kirjaslammen tunnelmallinen tanssilava sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Mallasveden ja Kirjaslammen välissä, lähellä Valkeakosken kaupungin keskustaa (KARTTA). Tämä vanhanajan tanssipaikka on rakennettu jo 1950-luvun alussa ja sen on suunnitellut Esko Aro.

Kauniisti valaistu lava on pinta-alaltaan 320 neliötä, joten siellä on mahdollista järjestää suuriakin tilaisuuksia. Lisäksi lavan ulkopuolella on runsaasti tilaa terassille ja erikokoisille juhlateltoille. Lavan katto on korjattu osin EU:n tuella ja muutenkin rakennus on säilynyt hyvässä kunnossa. Lavan kulmassa on orkesterille suunniteltu esiintymiskoroke. Tanssilavalla yleisöä palvelee kaksi ravintolaa. Ravintolat Upea ja Kapea ovat molemmat varustettu keskiolutoikeuksin ja lisäksi niistä saa myös pikkupurtavaa ja kahvia. WC-tilat löytyvät lähellä lavaa sijaitsevasta uimalasta.

Työväen Musiikkitapahtuma vuokraa Kirjaslammen lavaa yksityisille henkilöille sekä yrityksille ja yhteisöille. Tapahtuma vuokraa myös juhlatelttoja. Vietä häät, syntymäpäivät tai vaikka yrityksen kesäjuhlat Kirjaslammen kauniissa maisemissa!

KIRJASLAMMEN TANSSILAVAN HISTORIIKKI

Vuonna 1951 Yhtyneet paperitehtaat anoi onnistuneesti Valkeakosken kaupungilta rakennuslupaa Esko Aron suunnittelemalle tanssilavalle ja ravintolalle. Tanssilava oli osa Kirjaslampea koskevaa suunnitelmaa, johon kuului myös maailmanpyörä, uimala sekä pienoisgolfrata. Neliöitä Kirjaslammen ja Mallasveden välissä sijaitsevalle lavalle ilmoitettiin 430. Tämä piti sisällään yhä kunnossa olevan tanssilavan sekä ravintolaosan, joka on tosin aikojen saatossa purettu pois.

Tansseja lavan valmistuttua pidettiin kesäisin usein. Muun muassa Uimaseura ja Hakan jaostot järjestivät tansseja Kirjaslammen lavalla 1950-luvun lopun ja 1960-luvun alun lavatanssien kulta-aikoina. Lavalla esiintyi tähtiä kuten The Renegades, Laila Kinnunen, Reino Helismaa ja Harry Aaltonen. Varsinkin uimaseuran Börje Suomela loihti toimikuntansa kanssa lammelle toistuvasti suosittuja tapahtumia. Juhannustanssien järjestämisestä taas vastasi perinteisesti juhannusjuhlatoimikunta

Vuonna 1961 Kirjaslammen suvessa vietettiin uimaseuran järjestämää suurta juhlaa. Santa Marian kaappaus -spektaakkelissa Kirjaslampi muuttui Reino Helismaan näyttämöksi. Esitystä varten rakennetun laivan kannella esiintyi yhteensä noin 20 taiteilijaa. Esityksen jälkeen Kirjaslammen lavalla esiintyi Harry Aaltosen orkesteri solisteinaan Rita Grenae ja Nisse Sved. Myös Helismaa jatkoi hauskuuttamista tanssilavalla.

Vuonna 1964 uimaseura järjesti jälleen suuremman tempauksen yhdessä Isku-veikkojen kanssa. Suuri kansainvälinen ”Tähti-show” keräsi nimekkäitä esiintyjiä neljästä maasta. Päätapahtuma oli jälleen järjestetty uimalaan, jonka jälkeen halukkaat saattoivat jatkaa ilakointia tanssilavalla. Tapahtumassa esiintyivät Dario Campeotto, Eva Cars, Henry Theel, pikku-Kalle Hyden, Reino Helismaa, Raimo Pihlajamaa, Jukka Virtanen ja The Hit Makers. Tanssien järjestäminen lavalla kuitenkin hiipui 60-luvun puolivälissä.

Kirjaslammen lavalla kuvattiin 1970-luvun alussa suomalaista elokuvaa. Veli-Matti Saikkosen ”Takiaispallo” sai ensi-iltansa 11.9.1970 ja sitä tähditti itse Kirka. Noin vuosi tämän jälkeen Yhtyneet paperitehtaat vuokrasi lavan Säteri oy:lle naruvarastoksi.

1970- ja 2000-luvun välisenä aikana Kirjaslammen lava on ollut vain satunnaisessa käytössä. Tänä aikana lavan omistus siirtyi Valkeakosken kaupungille ja rakennuksen ravintolaosa purettiin, kuten myös tätä lähellä sijainnut maailmanpyörä.