Skip to content

Uusi Työväenlaulu -kilpailussa mukana 107 uutta laulua

Työväen Musiikkitapahtuman ja Riihi säätiön järjestämään Uusi Työväenlaulu -sävellys- ja sanoituskilpailuun saapui yhteensä 107 kilpailutyötä. ”Huikea määrä yllätti raadin, voisi ajatella, että kilpailu järjestettiin otolliseen aikaan – sanottavaa riittää”, totesi toiminnanjohtaja Marianne Haapoja.

Kilpailuraati kokoontui 27.6. valitsemaan voittajalaulut, jotka julkistetaan yleisölle Musiikkitapahtumassa perjantaina 28.7. Raatiin kuuluivat rap-artisti ja musiikkituottaja Asa, teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja toimittaja Susanna Kuparinen, työväenlaulujen asiantuntija ja musiikin monitoimimies Tipi Tuovinen, Riihi säätiön asiamies Janne Ollikainen sekä Työväen Musiikkitapahtuman toiminnanjohtaja Marianne Haapoja.

Tuomariston mukaan kilpailutöiden taso oli hyvä. ”Olin yllättynyt siitä, että mukana oli useita kymmeniä tosi hyviä biisejä, eri genreistä”, Susanna Kuparinen sanoo. ”Niissä oli kirkas näkymä siihen, mitä yhteiskunnassa ja maailmassa tapahtuu. Työelämän kurjistuminen oli eräänlainen läpileikkaava teema kilpailulauluissa – kuilun repeäminen, kokemus siitä, että mikään ei riitä. Monissa lauluissa tulee läpi myös solidaarisuus, ymmärrys omasta asemasta ja siitä, on olemassa paljon niitä, joilla on asiat vielä huonommin.”

Raadissa pohdittiin miksi lauluissa on vain vähän jos ollenkaan toiveikkuutta. Toivoa löytyy kuitenkin mahdollisuudesta yhdistää voimat. Riihi säätiön Janne Ollikainen kertoo, että kilpailun tavoitteena oli löytää uusia tarinoita nykyelämästä ja näissä lauluissa sitä on. ”Työväenperinteessä ei katsota vain peräpeiliin, vaan myös nykyisyyteen ja tulevaan.”

Kilpailun kolme parasta palkitaan avajaisjuhlassa 28.7. ja tekijät pääsevät esittämään palkitut laulunsa yleisölle.

Lisätietoja kilpailusta: musarit.fi/laulukilpailu