Skip to content

Työväen Musiikkitapahtumassa esillä vuoden 1918 traagiset tapahtumat – lavalla Martti Suosalo ja Leif Segerstam

Työväen Musiikkitapahtuman pääpäivänä, lauantaina 28. heinäkuuta klo 13.00, on luvassa ainutlaatuinen esitys, kun pääteltan eli Teollisuussalin lavalle nousevat näyttelijä Martti Suosalo yhdessä säveltäjä-kapellimestari Leif Segerstamin kanssa. Koskettava esitys pukee sanoiksi ja musiikiksi vuoden 1918 traagiset tapahtumat läheisen Metsäkansan kylän näkökulmasta nyt muistovuonna. Tekstin on kirjoittanut Arto Seppälä, ohjauksesta vastaa Leena Salonen ja valosuunnittelusta Max Wikström.

Vuonna 1918 Suomessa kuohui. Näkökulmasta riippuen puhuttiin vapaussodasta, kansalaissodasta, itsenäisyystaistelusta ja punakapinasta. Suomalaiset valitsivat puolensa tiedon tai mieltymysten mukaan, sattumalta tai pakotettuina. Oltiin joko punaisia tai valkoisia, muuta vaihtoehtoa ei ollut. Tässä sodassa kuoli lähes 40 000 ihmistä. Tapahtumat jättivät kipeät muistot, joista ei seuraaville sukupolville juurikaan kerrottu.
Metsäkansan kylä Sääksmäen pitäjässä, Vanajaveden pohjoispuolella joutui tapahtumien keskipisteeseen. Perääntyvät punaiset asettuivat kylälle ja pitivät isäntiä ja taloja tiukassa otteessaan, kunnes tuli käsky polttaa Metsäkansan talot ja ampua niin sotavangit kuin isännätkin. Sopuun ei ollut mahdollisuutta, vaan ainoa vaihtoehto oli taistelu ja katkera kostonkierre. Näistä tapahtumista on vaiettu sekä perheissä että historiassa. Tuska on ollut suuri ja unohtaminen tuntunut helpoimmalta. Sääksmäellä kuoli noin 600 henkilöä ja 300 lasta jäi täys- tai puoliorvoiksi.
Nyt nämä tapahtumat nostetaan vielä kerran esiin. Vaikka esityspaikkana on Työväen Musiikkitapahtuma, näkökulma ei ole punainen – Metsäkansan laulun tavoitteena on löytää rauha ja sovitus taiteen keinoilla. Se on ponnistus vihaa vastaan nyt, kun sisällissodasta on kulunut 100 vuotta. Esitys on vaikuttava ja vavisuttava kuvaus
punakaartilaisesta, jonka mieli alkaa horjua pakomatkalla kaiken keskeltä. ”Juostaan kotiin, Sakari, juostaan kotiin!” Miehen mieli on sekasorron vallassa, kuin myös isänmaa. Veli veljeä vastaan! Veljessota! ”Juostaan kotiin, Sakari!”
Projektin ovat tuottaneet  Työväen Musiikkitapahtuma yhdessä Metsäkansan Kulttuuriseuran kanssa, jonka puheenjohtaja Leena Larva on koko hankkeen alulle panija. Teos sai ensi-iltansa 19.4.2018 Aleksanterin teatterissa Helsingissä. Produktio on Kansan Sivitysrahaston tukema Riihisäätiön tuella ja sen suojelijoita ovat kansanedustajat Tarja Filatov ja Pauli Kiuru. Esitykseen pääsee tapahtuman rannekkeella tai erillisellä 20€ lipulla. Yli 80- ja alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Marianne Haapoja, toiminnanjohtaja
Työväen Musiikkitapahtuma ry
Kanavanranta 3A, 37600 Valkeakoski
0400 982 987
info@valmu.com
www.valmu.com/metsakansanlaulu
www.metsakansanlaulu.com
Kuvapankki:
Pressikuvapankki löytyy osoitteesta www.valmu.com/press
Salasana: valmu72