Projektissa tutkijoina ovat Saijaleena Rantanen Taideyliopistosta sekä Kai Latvalehto, joka on tehnyt väitöskirjansa ruotsinsuomalaisista Åbo Akademiihin. Projektin kyselyyn etsitään median ja yhteisöjen avulla henkilöitä ja ryhmiä, joita osaa myös haastatellaan.
Projektin yhtenä tavoitteena on tuoda taiteilijat Suomeen esiintymään ja kertomaan omaa tarinaansa kesällä 2019 Työväen Musiikkitapahtumaan. Tutkimuksesta ja haastatteluissa kerätyistä tarinoista tehdään kuvakirja. Valokuvaajaksi projektiin on lupautunut AJ. Savolainen (https://www.behance.net/ajsavolainen). Kirjan kuvista ja tarinoista rakennetaan näyttely joka kiertää Suomessa ja Ruotsissa. Työväen Musiikkitapahtuma antaa siirtolaistaustaisille ja suomalaisille taiteilijoille ja festivaaliyleisölle hienon tilaisuuden päästä keskinäiseen vuorovaikutukseen.
Alla linkit kyselyihin. Toivomme vastauksia lokakuun 2018 loppuun mennessä. Kyselyä saa välittää eteenpäin.
www.valmu.com/kysely
www.valmu.com/utredning
Lisätiedot:
Marianne Haapoja
projektin vetäjä, toiminnanjohtaja
puh. +358 400 982 987
marianne.haapoja@valmu.com
- Julkaistu 29.09.2018
Työväen Musiikkitapahtuma tutkii ruotsinsuomalaista työväenkulttuuria
Työväen Musiikkitapahtuman ry:n projekti Työväenkulttuuri ruotsinsuomalaisissa siirtolaisyhteisöissä tutkii ja tuo esille ensimmäisen ja toisen polven suomalaissiirtolaisia, jotka ovat muuttaneet työn perässä Ruotsiin tai syntyneet siellä suomalaistaustaiseen perheeseen. Projektissa tutkitaan ruotsinsuomalaisten identiteettiä, elämäntapaa ja musiikkia. Samalla tarkastellaan, minkälaista työväenkulttuuria näissä piireissä on löydettävissä ja miten ruotsinsuomalaisten kulttuuri ja taide on muuttunut vuosikymmenien saatossa maastamuuton jälkeen. Projekti käsittelee myös ruotsinsuomalaisten toisen sukupolven voimakasta esilletuloa nimenomaan musiikin kautta.
LISÄÄ UUTISIA
Työväen Musiikkitapahtumassa 26 000 kävijää
Tapahtumaan myytiin lippuja viimevuotista enemmän, mutta lauantain sade verotti ilmaistapahtumien yleisöä ja kokonaiskävijämääräksi saatiin 26000
Lauantain ohjelma on runsas – yli 20 eri tilaisuutta!
Työväen Musiikkitapahtuman lauantaipäivään mahtuu yhteensä 22 eri tilaisuutta päälavan huippuartisteista keskustelutilaisuuksiin, nykysirkustaiteesta rauhanlauluihin. Koko päiväksi luvattu sade siirtää osan tilaisuuksista ulkona sijaitsevalta Sananvapauden lavalta sateen suojaan, muun muassa iltapäivän yhteiskunnalliset keskustelutilaisuudet pidetään Jylhävaarassa.
Uusi Työväenlaulu -sävellys- ja sanoituskilpailun voittajaksi Sauli Alipirjelä sävelmällään Punalaputettu
Uusi Työväenlaulu sävellys – ja sanoituskilpailun tulokset julkistettiin tänään Työväen Musiikkitapahtuman avajaisten yhteydessä. Voittajalaulun Punalaputettu on säveltänyt ja sanoittanut Sauli Alipirjelä. Toiseksi sijoittui Jani M.J. Tuovisen säveltämä ja Susanna Ågrenin sanoittama Muurahainen, ja kolmanneksi Anniina Lotvosen säveltämä ja sanoittama Ei mikään ole muuttunut.
Lisäksi kilpailussa myönnettiin kaksi kunniamainintaa kappaleille Kuolema raksalla, tekijöinä Vesa Suhonen & Veli Matti Suhonen eli Terrori-bändi ja Hei moi moi moi, sävellys ja sanoitus Laura Sippola.
Uusia työväenlauluja ja sanan vapautta perjantain ohjelmassa
Työväen Musiikkitapahtuma lähti hienosti lentoon torstai-iltana, kun portit avautuivat ja tapahtuma-alue alkoi täyttyä festivaalivieraista. Sää oli heinäkuisen lämmin ja J. Karjalaisen hitit innostivat yhteislauluun. Perjantaina 28.7. Työväen Musiikkitapahtuman runsas ohjelma pääsee täyteen laajuuteensa, kun avajaiset käynnistyvät Sananvapauden lavalla klo 17.
Työväen Musiikkitapahtuma alkoi kesäisissä sirkustunnelmissa
Aurinkoisen lämpimässä, lähes helteisessä säässä käynnistyi 51. Työväen Musiikkitapahtuma rovaniemeläisen Saarni Sirkuksen nykysirkusesityksellä. Esitykseen oli vapaa pääsy ja ennakkoliput ehtivät loppua jo aamupäivän aikana. Suuren kysynnän vuoksi telttaan kannettiin lisää penkkejä talkoolaisten voimin ja lopulta kaikki jonottamaan tulleet pääsivät katsomaan esitystä täpötäyteen, tiivistunnelmaiseen sirkustelttaan.