Skip to content

Tärpit aatetta etsivälle: Miten työväen henki näkyy tapahtumassa?

Työväen Musiikkitapahtuman juuret ulottuvat 1970-luvun alkuun asti. Poliittinen laululiike kukoisti, ja Työväen Sivistysliiton Etelä-Hämeen piirijärjestössä syntyi ajatus opintotoimintaa keveämmän aktiviteetin tarjoamisesta työväelle. Perustettiin Työväen Musiikkitapahtuma, jonka kotipaikaksi valikoitui Valkeakoski.

Tapahtuman pohjana ovat edelleen työväenaatteen arvot, joista tärkeimpänä on kulttuurin ilon jakaminen aivan jokaiselle. Työväen henki näkyy tapahtumassa joka vuosi monella eri tavalla, ja siksi kokosimme tärpit tämän vuoden festivaalille.

Asiaa työelämästä ennen ja nyt

Festivaalin pääyhteistyökumppani Ammattiliitto Pro järjestää lauantaina Ain laulain työtäs tee! -tilaisuuden, jossa työelämäteema on esillä sekä puheen että musiikin muodossa. Säestäjänä toimii Tumppi Varonen, ja mukana on joukko poliitikkoja keskustelemassa ajankohtaisista aiheista.

Työväenlauluja kuullaan monessa konsertissa

Työväenlaulut ovat tärkeä osa tapahtuman ohjelmistoa. Tänä vuonna lavalle astuvat muun muassa 70-luvun vasemmistolaisessa laululiikkeessä toiminut Mikko Perkoila sekä yli 100-vuotias Riihimäen Työväenyhdistyksen Soittokunta. Työväenaatteen hengessä esiintyvät myös Ilmo Korhonen & Original Café sekä Duo Ari Numminen & Hannu Kella solistinaan Kaisa Korhonen. Aatteen mukaisesti valokeilaa ei varata ainoastaan ammattilaisille, vaan estradille pääsevät myös harrastelijataiteilijat Työväen Sivistysliiton Sanoja ja Säveliä -katselmuksessa.

Karaokea ja yhteislaulua

Tuttuun tapaan festivaalilla jokainen kävijä pääsee laulamaan. Rohkeimmat voivat nousta lavalle Työväen- ja rauhanlaulujen karaokessa, ja kuorolaulua suosivat saavat avata ääntään Kirjaslammen uimalan Yöyhteislauluissa. Ennen perinteikästä yhteislaulutilaisuutta Kirjaslammen tanssilavalla järjestetään myös Työväen iltamat, joissa tanssia tahdittaa hurmaava Sävelorkesteri Katulyhty.

Festivaaliohjelmasta näet tarkat tiedot konserttien ja tilaisuuksien ajankohdista ja tapahtumapaikoista.

LISÄÄ UUTISIA

Työväen Musiikkitapahtumassa 26 000 kävijää

Tapahtumaan myytiin lippuja viimevuotista enemmän, mutta lauantain sade verotti ilmaistapahtumien yleisöä ja kokonaiskävijämääräksi saatiin 26000

Lauantain ohjelma on runsas – yli 20 eri tilaisuutta!

Työväen Musiikkitapahtuman lauantaipäivään mahtuu yhteensä 22 eri tilaisuutta päälavan huippuartisteista keskustelutilaisuuksiin, nykysirkustaiteesta rauhanlauluihin. Koko päiväksi luvattu sade siirtää osan tilaisuuksista ulkona sijaitsevalta Sananvapauden lavalta sateen suojaan, muun muassa iltapäivän yhteiskunnalliset keskustelutilaisuudet pidetään Jylhävaarassa. 

Uusi Työväenlaulu -sävellys- ja sanoituskilpailun voittajaksi Sauli Alipirjelä sävelmällään Punalaputettu

Uusi Työväenlaulu sävellys – ja sanoituskilpailun tulokset julkistettiin tänään Työväen Musiikkitapahtuman avajaisten yhteydessä. Voittajalaulun Punalaputettu on säveltänyt ja sanoittanut Sauli Alipirjelä. Toiseksi sijoittui Jani M.J. Tuovisen säveltämä ja Susanna Ågrenin sanoittama Muurahainen, ja kolmanneksi Anniina Lotvosen säveltämä ja sanoittama Ei mikään ole muuttunut. Lisäksi kilpailussa myönnettiin kaksi kunniamainintaa kappaleille Kuolema raksalla, tekijöinä Vesa Suhonen & Veli Matti Suhonen eli Terrori-bändi ja Hei moi moi moi, sävellys ja sanoitus Laura Sippola.

Uusia työväenlauluja ja sanan vapautta perjantain ohjelmassa

Työväen Musiikkitapahtuma lähti hienosti lentoon torstai-iltana, kun portit avautuivat ja tapahtuma-alue alkoi täyttyä festivaalivieraista. Sää oli heinäkuisen lämmin ja J. Karjalaisen hitit innostivat yhteislauluun. Perjantaina 28.7. Työväen Musiikkitapahtuman runsas ohjelma pääsee täyteen laajuuteensa, kun avajaiset käynnistyvät Sananvapauden lavalla klo 17.

Työväen Musiikkitapahtuma alkoi kesäisissä sirkustunnelmissa

Aurinkoisen lämpimässä, lähes helteisessä säässä käynnistyi 51. Työväen Musiikkitapahtuma rovaniemeläisen Saarni Sirkuksen nykysirkusesityksellä. Esitykseen oli vapaa pääsy ja ennakkoliput ehtivät loppua jo aamupäivän aikana. Suuren kysynnän vuoksi telttaan kannettiin lisää penkkejä talkoolaisten voimin ja lopulta kaikki jonottamaan tulleet pääsivät katsomaan esitystä täpötäyteen, tiivistunnelmaiseen sirkustelttaan.