Skip to content

Sananvapauden lavalla puhetta, runoutta ja musiikkia

Työväen Musiikkitapahtuman Sananvapauden lavan ohjelma on laaja-alaisesti työväentapahtuman ydintä. Kanavan rannassa sijaitsevan tunnelmallisen, perinteistä muistuttavan nurmikentän penkeille kokoonnutaan seuraamaan avajaisia, kuulemaan rauhanlauluja, keskusteluja ja lavarunoutta ja yhteislauluun. Sananvapauden lavan alueelle on vapaa pääsy.

Avajaisissa perjantaina 28.7. klo 17 perinne ja nykyaika kohtaavat: alkutahdit tarjoaa Valkeakosken soittokunta, seuraa kaupungin tervehdys ja Valoon-stipendin jako. Uudet tahdit kuullaan, kun Uusi työväenlaulu -sävellys- ja sanoituskilpailun voittajat julkistetaan ja esitetään yleisölle klo 17.30.
Perjantain ohjelmaa jatkaa Lavarunous Open Mic klo 19. Lavarunouden parissa pitkään toiminut Venla Moisala juontaa tilaisuuden, jossa lava on avoin kaikille runoja kirjoittaville. Perinteisesti lavarunousyleisö on kannustavaa ja keskittynyttä, siis rohkeasti mukaan!

Poikkitaiteilija, mutta enemmän poikki kuin taiteilija -konsertti on omistettu Sirkka-Liisa Sassille, jonka laulut ovat vahvoja, ironisia kannanottoja pikkuporvarillisia tapoja ja turhanaikaista poseeraamista vastaan, aina pienen ihmisen asialla – eikä tämä ilmaus Sassin yhteydessä ole kliseinen vaan tosi. Konsertissa laulaja-viulisti Veera Railion rinnalla esiintyy Geri@Trio (Timo ”Tipi” Tuovinen, kontrabasso; Merja Ikkelä, harmonikka ja Ossi Peura, kielisoittimet.
Poikkitaiteilija, mutta enemmän poikki kuin taiteilija, Sananvapauden lava, perjantai 28.7. klo 20.30.

Lauantain ohjelma alkaa jo klo 11, kun Sananvapauden lavalle nousee Ritva Koskensuu esittämään Kaj Chydeniuksen lauluja Koskensuun runoihin. Uutta tuntematonta kohti -konsertissa Koskensuuta säestävät Matti Wallenius (kitara, sovitukset), Henrikki Häsänen (perkussiot) ja Iiro Kautto (kontrabasso).
Uutta tuntematonta kohti, Sananvapauden lava, lauantai 29.7. klo 11.

Työväenlaulujen yhteislaulut on aina yksi Musiikkitapahtuman suosituimmista tilaisuuksista. Reino BäckströmTipi Tuovinen ja Kyösti Suokas luotsaavat tilaisuutta, jossa monien sävelmien kohdalla voi joutua liikutuksen valtaan.
Työväen yhteislaulut klo 12 ja 16, silloin mukana myös Työväen Tytöt.

Työväen Musiikkitapahtuman äärimmäisen ajankohtaiset paneelit 

TMT Talk -keskustelut nostavat Sanavapauden lavalle ajankohtaiset tärkeät aiheet. Jari Korkin, kokeneen pirkanmaalaisen toimittajan johdolla paneeleissa pureudutaan yhteiskunnan kiperimpiin kysymyksiin. Löytyykö vastauksia.., se selviää saapumalla paikan päälle kuulemaan.

Lauantaina 29.7. Sananvapauden lava:
13.30. TMT TalkLiittopaneeli. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala, Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo sekä Ammattiliitto Pron yhteiskuntasuhdejohtaja Maria Mäkynen vastaavat työmarkkinoihin ja työelämään liittyviin kysymyksiin.
14.30. TMT Talk: Kansanedustajien paneeli. Keskustelemassa SDP Antti Lindtman, Kesk. Hilkka Kemppi, Kok. Arto Satonen, Vas. Anna Kontula, Vihr. Bella Forsgrén, PS Mira Nieminen kertovat, mitä puolueet tarjoavat hintojen noususta kärsiville palkansaajille.

TMT Talk yhteistyössä Työväen Sivistysliiton kanssa tuo esiin uusia rauhanlauluja

Kulttuurilla ja taiteella on erityinen merkitys auttaa ihmisiä selviytymään kriisien keskellä. Työväen Sivistysliiton Rauhaa, lauluja ja musiikin voimaa -tilaisuudessa pohditaan, mikä merkitys rauhanlauluilla on vuonna 2023? Voiko musiikilla muuttaa maailmaa?

TSL  julkaisee heinäkuussa laulaja-lauluntekijä Minja Kosken uuden rauhanlaulun, joka kuullaan tilaisuuden avauksena. Omaa musiikkiaan esittävät myös Uuna ja Musta koira. Musiikin ohessa käydään kiinnostava keskustelu rauhanlauluista ennen ja nyt. Aiheesta ovat keskustelemassa Minja Koski, taiteilija Jyrki Siukonen ja toimittaja, tietokirjailija Merja Minkkinen. Keskustelun päätteeksi kuullaan lisää musiikkia Minjalta.
Lauantaina 29.7.2022 klo 17–18, Sananvapauden lava, vapaa pääsy.

Illan päätteeksi Sananvapauden lavan ja sanan ottavat haltuun valkeakoskelaiset rap-artistit James J. ja Hans Väkevä. James J. julkaisi debyytti-EPnsä viime toukokuussa, helsinkiläistynyt Hans Väkevä aloitti rap-musiikin parissa jo 2003. Rap on nykyajan runoutta, jatkaen runolaulun ja arkkiviisujen perinnettä kertoessaan arjen kokemuksista ja ottaessaan kantaa yhteiskunnallisiin aiheisiin.
James J., Sananvapauden lava, lauantai 29.7. klo 19.30.
Hans Väkevä, Sananvapauden lava, lauantai 29.7. klo 20.00.