Skip to content

Saksalaisduo Marcia:Bloom esitti juutalaisespanjalaisia lauluja Työväen Musiikkitapahtumassa

Lauantaina 25.7. Työväen Musiikkitapahtumassa esiintyi juutalaisespanjalaista musiikkia soittava saksalaisduo Marcia:Bloom. Laulaja Petra Schechter ja basisti/kitaristi Uwe Seemann odottivat illan keikkaansa backstagella iloisissa tunnelmissa.

Schechter ja Seemann kertoivat perustaneensa Marcia:Bloomin, koska he halusivat jatkaa uhanalaiseksi luokitellun juutalaisespanjan eli ladinon kielen perinnettä. Ladino on eräänlainen ”antiikin espanjan kieli”, joka syntyi 1400-luvulla Espanjasta karkotettujen juutalaisten keskuudessa. Kieli on saanut vaikutteita monista Euroopan maista sekä itämaista, joihin juutalaiset joutuivat aikanaan pakenemaan.
Syntyperältään sefardijuutalainen Petra Schechter kiinnostui juuristaan musiikillisessa mielessä vasta aikuisena, vaikka oli aina pitänyt kovasti siitä, miltä tämän tätien puhuma ladinon kieli kuulosti.
– Kieli on kuolemassa, koska vanhemmat ladinon puhujat eivät enää käytä kieltä jutellessaan nuorempien kanssa. Minusta se on sääli, Schechter pohti.
Juutalaisespanjalaisessa musiikissa kuuluvat yleensä itämaiset soundit ja sävyt, mutta Schechter ja Seemann halusivat lähteä musiikillaan toiseen suuntaan.
– Kokeilimme monenlaisia lähestymistapoja, ja päädyimme yhdistämään soul-musiikkia juutalaisespanjalaiseen perinteeseen, kuvaili Schechter.
Juutalaisespanjalainen musiikki ei ole aivan populaarimusiikin valtavirtaa, mutta yleisön ja festivaalien kiinnostus on kuitenkin yllättänyt duon. Kaksikko tuntee joitain muitakin ladino-bändejä, joista osa keskittyy itämaisempaan materiaaliin ja osan lähtökohdat ovat pop-musiikissa.
– Emme kuitenkaan tunne yhtään toista bändiä, joka sekoittaisi mukaan soulia, kertoi Uwe Seemann.
Marcia:Bloomin keikka sai Puu-Salin täyteen tunnetta ja tunnelmaa, ja yleisö kiitteli hienoa musiikkia ja muusikoiden eläytymistä. Saksalaisduon vierailu oli kaikkiaan oivallinen lisä Työväen Musiikkitapahtuman ohjelmistoon.

LISÄÄ UUTISIA

Työväen Musiikkitapahtumassa 26 000 kävijää

Tapahtumaan myytiin lippuja viimevuotista enemmän, mutta lauantain sade verotti ilmaistapahtumien yleisöä ja kokonaiskävijämääräksi saatiin 26000

Lauantain ohjelma on runsas – yli 20 eri tilaisuutta!

Työväen Musiikkitapahtuman lauantaipäivään mahtuu yhteensä 22 eri tilaisuutta päälavan huippuartisteista keskustelutilaisuuksiin, nykysirkustaiteesta rauhanlauluihin. Koko päiväksi luvattu sade siirtää osan tilaisuuksista ulkona sijaitsevalta Sananvapauden lavalta sateen suojaan, muun muassa iltapäivän yhteiskunnalliset keskustelutilaisuudet pidetään Jylhävaarassa. 

Uusi Työväenlaulu -sävellys- ja sanoituskilpailun voittajaksi Sauli Alipirjelä sävelmällään Punalaputettu

Uusi Työväenlaulu sävellys – ja sanoituskilpailun tulokset julkistettiin tänään Työväen Musiikkitapahtuman avajaisten yhteydessä. Voittajalaulun Punalaputettu on säveltänyt ja sanoittanut Sauli Alipirjelä. Toiseksi sijoittui Jani M.J. Tuovisen säveltämä ja Susanna Ågrenin sanoittama Muurahainen, ja kolmanneksi Anniina Lotvosen säveltämä ja sanoittama Ei mikään ole muuttunut. Lisäksi kilpailussa myönnettiin kaksi kunniamainintaa kappaleille Kuolema raksalla, tekijöinä Vesa Suhonen & Veli Matti Suhonen eli Terrori-bändi ja Hei moi moi moi, sävellys ja sanoitus Laura Sippola.

Uusia työväenlauluja ja sanan vapautta perjantain ohjelmassa

Työväen Musiikkitapahtuma lähti hienosti lentoon torstai-iltana, kun portit avautuivat ja tapahtuma-alue alkoi täyttyä festivaalivieraista. Sää oli heinäkuisen lämmin ja J. Karjalaisen hitit innostivat yhteislauluun. Perjantaina 28.7. Työväen Musiikkitapahtuman runsas ohjelma pääsee täyteen laajuuteensa, kun avajaiset käynnistyvät Sananvapauden lavalla klo 17.

Työväen Musiikkitapahtuma alkoi kesäisissä sirkustunnelmissa

Aurinkoisen lämpimässä, lähes helteisessä säässä käynnistyi 51. Työväen Musiikkitapahtuma rovaniemeläisen Saarni Sirkuksen nykysirkusesityksellä. Esitykseen oli vapaa pääsy ja ennakkoliput ehtivät loppua jo aamupäivän aikana. Suuren kysynnän vuoksi telttaan kannettiin lisää penkkejä talkoolaisten voimin ja lopulta kaikki jonottamaan tulleet pääsivät katsomaan esitystä täpötäyteen, tiivistunnelmaiseen sirkustelttaan.