Skip to content

Ruokaravintola Salakapakka virittelee festivaalille kieltolakitunnelmaa

Työväen Musiikkitapahtuman vuoden 2014 uutuusravintola Salakapakka johdattelee asiakkaansa herkullisten aterioiden ääreen kieltolain hengessä. Ravintola on kuin suoraan 1920-luvulta, ja henkilökunnan vaatteetkin ovat ajan tyylin mukaiset yksityiskohtia myöten. Myös paikan sisustus henkii vuosisadan alun suuntauksia.

Aiempien vuosien festivaaliyleisö muistanee 90-luvun salakapakat, jotka palvelivat tapahtuman aikana ammattikoulun kellarissa. Tällä kertaa Salakapakka sijaitsee Kanavanrannan viihtyisässä ympäristössä, ja sisään pujahdetaan vaivihkaa Puu-Salin takaosasta. Ravintolan tunnelma on vertaansa vailla, ja ikimuistoinen ilta on taattu!

Festivaalitorstaina 24.7. Salakapakan jatkoilla kuullaan kello 01.00 alkaen maailman rakastetuimpia pop-kappaleita Blue Jay Wayn esittäminä. Valkeakoskelainen kokoonpano tulkitsee The Beatles -yhtyeen tuotantoa uskomattomalla intohimolla, joka valloittaa kuulijat alta aikayksikön.

Inspiraation lähteenä mestarisalakuljettaja

Salakapakan menu nostattaa veden kielelle jo pelkällä ensisilmäyksellä. Algoth Niskan Erikoinen, on kokonaisuus, joka oikein houkuttelee nautiskelemaan. Tarjolla on muun muassa BBQ-marinoitua savusaunapossua, Trokarin habaneropyöryköitä sekä Celian kasvispihviä ja pasta arrabiataa. Myös annoksiin kuuluvat lisukkeet vievät kielen mennessään taidokkaan maustamisen ansiosta. Kangasalalaisen Nordic Gourmet’n kokit todella osaavat asiansa!

Makoisa menu on saanut nimensä Algoth Niskalta, joka tuli tunnetuksi 1920-luvun Suomessa loistavana jalkapalloilijana mutta ennen kaikkea hurjapäisenä salakuljettajana. Sattuma otti ohjat käsiinsä, kun Algoth päätyi juuri ennen kieltolakiajan alkua ensimmäisen viinavarastonsa haltijaksi.

Herrasmiesrikolliseksi ja salakuljettajien kuninkaaksi tituleerattu ”Agi” ryhtyi pian ostamaan, salakuljettamaan ja myymään pimeää alkoholia ammattimaisesti, ja kysyntää riitti. Agi oli hyvin kunnioitettu seikkailija ja elävä legenda, jolla oli läheiset suhteet niin työläisiin kuin herrasväkeen – kaikkiin paitsi virkavaltaan.

Kieltolaki – yli kymmenen vuotta ”kuivuutta”

Kieltolaki juontaa juurensa raittiusliikkeen nousuun 1800-luvun lopussa, mutta laki astui voimaan vasta sodan jälkeen vuonna 1919. Kiellettyjen virvokkeiden piiriin kuuluivat juomat, joissa alkoholia oli enemmän kuin kaksi tilavuusprosenttia.Epäsuosittu kieltolaki ei suurista odotuksista huolimatta raitistanut kansaa, vaan se pikemminkin lisäsi ihmisten janoa ja siten myös salakuljetusta sekä yleistä levottomuutta. Neuvoa-antavan kansanäänestyksen jälkeen laki kumottiin vuonna 1932, ja Alkon myymälät avasivat ovensa saman vuoden huhtikuussa. Kaksi vuotta sitten kieltolain päättymisestä tuli kuluneeksi pyöreät 80 vuotta.

Voit varata seurueellesi pöydän Salakapakasta etukäteen tapahtumatoimistolta (info@valmu.com tai 040 525 7177 ) tai saapua paikalle muuten vain!

LISÄÄ UUTISIA

Työväen Musiikkitapahtumassa 26 000 kävijää

Tapahtumaan myytiin lippuja viimevuotista enemmän, mutta lauantain sade verotti ilmaistapahtumien yleisöä ja kokonaiskävijämääräksi saatiin 26000

Lauantain ohjelma on runsas – yli 20 eri tilaisuutta!

Työväen Musiikkitapahtuman lauantaipäivään mahtuu yhteensä 22 eri tilaisuutta päälavan huippuartisteista keskustelutilaisuuksiin, nykysirkustaiteesta rauhanlauluihin. Koko päiväksi luvattu sade siirtää osan tilaisuuksista ulkona sijaitsevalta Sananvapauden lavalta sateen suojaan, muun muassa iltapäivän yhteiskunnalliset keskustelutilaisuudet pidetään Jylhävaarassa. 

Uusi Työväenlaulu -sävellys- ja sanoituskilpailun voittajaksi Sauli Alipirjelä sävelmällään Punalaputettu

Uusi Työväenlaulu sävellys – ja sanoituskilpailun tulokset julkistettiin tänään Työväen Musiikkitapahtuman avajaisten yhteydessä. Voittajalaulun Punalaputettu on säveltänyt ja sanoittanut Sauli Alipirjelä. Toiseksi sijoittui Jani M.J. Tuovisen säveltämä ja Susanna Ågrenin sanoittama Muurahainen, ja kolmanneksi Anniina Lotvosen säveltämä ja sanoittama Ei mikään ole muuttunut. Lisäksi kilpailussa myönnettiin kaksi kunniamainintaa kappaleille Kuolema raksalla, tekijöinä Vesa Suhonen & Veli Matti Suhonen eli Terrori-bändi ja Hei moi moi moi, sävellys ja sanoitus Laura Sippola.

Uusia työväenlauluja ja sanan vapautta perjantain ohjelmassa

Työväen Musiikkitapahtuma lähti hienosti lentoon torstai-iltana, kun portit avautuivat ja tapahtuma-alue alkoi täyttyä festivaalivieraista. Sää oli heinäkuisen lämmin ja J. Karjalaisen hitit innostivat yhteislauluun. Perjantaina 28.7. Työväen Musiikkitapahtuman runsas ohjelma pääsee täyteen laajuuteensa, kun avajaiset käynnistyvät Sananvapauden lavalla klo 17.

Työväen Musiikkitapahtuma alkoi kesäisissä sirkustunnelmissa

Aurinkoisen lämpimässä, lähes helteisessä säässä käynnistyi 51. Työväen Musiikkitapahtuma rovaniemeläisen Saarni Sirkuksen nykysirkusesityksellä. Esitykseen oli vapaa pääsy ja ennakkoliput ehtivät loppua jo aamupäivän aikana. Suuren kysynnän vuoksi telttaan kannettiin lisää penkkejä talkoolaisten voimin ja lopulta kaikki jonottamaan tulleet pääsivät katsomaan esitystä täpötäyteen, tiivistunnelmaiseen sirkustelttaan.