Skip to content

Kapina, koti-ikävä ja haave paremmasta – amerikansuomalaiset laulut rantautuvat Valkeakoskelle

Työväen Musiikkitapahtuma tuottaa siirtolaiskonsertin lauantaina 30. heinäkuuta. Kapina, koti-ikävä ja haave paremmasta -konsepti on syntynyt yhdessä festivaalin, tutkija Saijaleena Rantasen sekä toimittaja ja muusikko Pekka Laineen kanssa. Pekka Laine toimii myös konsertin juontajana ja tarinankertojana.

Valkeakosken konsertti vie matkalle Pohjois-Amerikan siirtolaisten arkeen ja unelmiin. Laulava Unioni -yhtyeen soitossa ja komean solistikatraan tulkinnoissa soi rikas sävyjen kirjo. Amerikansuomalaiset lauloivat hirtehisesti raadannasta, haikeasti koti-ikävästä ja puhkesivat myös uhmakasta kapinahenkeä uhkuviin taistelulauluihin. Siirtolaislaulujen sanoihin on kirjattu niin yksittäisen ihmisen arki kuin kaikkien raskasta työtä tekevien kamppailu paremman elämän puolesta.

“Konsertissa kuultavien laulujen tarinat ulottuvat laajalti tunnetusta perinteestä historian kiehtoviin katveisiin. Me tiedämme Hiski Salomaan, mutta kuka oli T-Bone Slim? Millainen oli radikaalin IWW-ammattiliiton taistelulauluksi kirjoitetun Rebel Girl -kappaleen tausta? Työväen Musiikkitapahtuman siirtolaislaulujen konsertissa historia herää henkiin”, kuvailee konsertin juontaja ja tarinankertoja Pekka Laine.

Timo Tipi” Tuovisen johtaman Laulava Unioni -orkesterin solisteina kuullaan kansan rakastama näyttelijälegenda Erkki Saarela, uuden sukupolven laulaja-lauluntekijä Topi Saha, suositusta Ultra Bra -yhtyeestä tuttu monipuolinen tulkitsija Vuokko Hovatta, harmonikkataiteilija ja laulaja Jonna Pirttijoki sekä Aija Puurtinen Selina Sillanpään ja Esa Kuloniemen kera.

Honey B and the T-Bones yhtyeen laulaja-basistina tunnetuksi tullut Aija Puurtinen on säveltänyt kaksi levyllistä amerikansuomalaisia lauluja, joita kuullaan nyt Työväen Musiikkitapahtumassa. Lavalla nähdään myös Esa Kuloniemi ja Selina Sillanpää, jotka ovat osa Aija Puurtinen & Brooklynin satu -kokoonpanoa.

Konsertti toteutetaan yhteistyössä Tutkimusyhdistys Suoni ry:n kanssa.