Skip to content

Kapina, koti-ikävä ja haave paremmasta – amerikansuomalaiset laulut rantautuvat Valkeakoskelle

Työväen Musiikkitapahtuma tuottaa siirtolaiskonsertin lauantaina 30. heinäkuuta. Kapina, koti-ikävä ja haave paremmasta -konsepti on syntynyt yhdessä festivaalin, tutkija Saijaleena Rantasen sekä toimittaja ja muusikko Pekka Laineen kanssa. Pekka Laine toimii myös konsertin juontajana ja tarinankertojana.

Valkeakosken konsertti vie matkalle Pohjois-Amerikan siirtolaisten arkeen ja unelmiin. Laulava Unioni -yhtyeen soitossa ja komean solistikatraan tulkinnoissa soi rikas sävyjen kirjo. Amerikansuomalaiset lauloivat hirtehisesti raadannasta, haikeasti koti-ikävästä ja puhkesivat myös uhmakasta kapinahenkeä uhkuviin taistelulauluihin. Siirtolaislaulujen sanoihin on kirjattu niin yksittäisen ihmisen arki kuin kaikkien raskasta työtä tekevien kamppailu paremman elämän puolesta.

“Konsertissa kuultavien laulujen tarinat ulottuvat laajalti tunnetusta perinteestä historian kiehtoviin katveisiin. Me tiedämme Hiski Salomaan, mutta kuka oli T-Bone Slim? Millainen oli radikaalin IWW-ammattiliiton taistelulauluksi kirjoitetun Rebel Girl -kappaleen tausta? Työväen Musiikkitapahtuman siirtolaislaulujen konsertissa historia herää henkiin”, kuvailee konsertin juontaja ja tarinankertoja Pekka Laine.

Timo Tipi” Tuovisen johtaman Laulava Unioni -orkesterin solisteina kuullaan kansan rakastama näyttelijälegenda Erkki Saarela, uuden sukupolven laulaja-lauluntekijä Topi Saha, suositusta Ultra Bra -yhtyeestä tuttu monipuolinen tulkitsija Vuokko Hovatta, harmonikkataiteilija ja laulaja Jonna Pirttijoki sekä Aija Puurtinen Selina Sillanpään ja Esa Kuloniemen kera.

Honey B and the T-Bones yhtyeen laulaja-basistina tunnetuksi tullut Aija Puurtinen on säveltänyt kaksi levyllistä amerikansuomalaisia lauluja, joita kuullaan nyt Työväen Musiikkitapahtumassa. Lavalla nähdään myös Esa Kuloniemi ja Selina Sillanpää, jotka ovat osa Aija Puurtinen & Brooklynin satu -kokoonpanoa.

Konsertti toteutetaan yhteistyössä Tutkimusyhdistys Suoni ry:n kanssa.

LISÄÄ UUTISIA

Uusi Työväenlaulu – sävellys- ja sanoituskilpailu

Suomalainen työelämä on murroksessa. Etätyöt lisääntyvät ja vapaa-aikaankin ulottuva ajatustyö kuuluu monien arkeen. Perinteiset roolijaot ovat muuttumassa ja tietoisuus ihmisten moninaisuudesta on osa uutta työelämää. On siis tullut aika päivittää työväenlaulut uudelle tasolle!

Musarijunan kyydissä ensi kertaa Työväen Musiikkitapahtumaan!

Valkeakoskella ensi heinäkuussa järjestettävän Työväen Musiikkitapahtuman ohjelmisto on täydentynyt. Luvassa on laadukas sekoitus työväenkulttuuria, huippuartisteja, vaihtoehtomusiikkia, lastenohjelmaa, sirkustaidetta, yhteiskunnallisia keskusteluja, lavarunoutta sekä ilmaisohjelmaa. Valkeakoskelle pääsee nyt ensimmäistä kertaa matkustamaan myös Musarijunan kyydissä.

Jo 14. kertaa järjestettävä Kirjazz & Blues -minifestivaali tarjoaa rytmiherkkua luonnonkauniissa tanssilavamiljöössä

Kirjaslammen tanssilavan miljöössä Valkeakoskella järjestettävä Kirjazz & Blues -minifestivaali tarjoaa kesäkuun alussa herkkua rytmimusiikin ystäville nyt jo 14. kertaa. Jazzin, bluesin ja rytmimusiikin ystävien korvia hellivät Linda Fredriksson Juniper, Emilia Sisco sekä KQ Groove.

Työväen Musiikkitapahtuma tuo nykysirkuksen UPM Tervasaaren paperitehtaan pihaan

Jo 50 vuotta täyttänyt Työväen Musiikkitapahtuma järjestetään Valkeakoskella 26.-30.7.2023. Kesän ohjelmisto on tuttuun tapaan laadukas sekoitus työväenkulttuuria, huippuartisteja, vaihtoehtomusiikkia sekä ilmaisohjelmaa lapsille ja ikäihmisille.

Ikinuoren Työväen Musiikkitapahtuman 50-vuotisjuhlia vietettiin monipuolisen ohjelmiston ja upeiden esiintyjien voimin!

Työväen Musiikkitapahtumassa koettiin 27. – 31.7. lukemattomia iloisia jälleentapaamisia, kun festivaalia päästiin parin vuoden tauon jälkeen vihdoin viettämään entiseen malliin.Yleisön virratessa runsaslukuisena sisään festivaalialueelle, ilo oli käsinkosketeltavaa. Musiikkitapahtuman 50-vuotisjuhliin osallistui reilusti yli 30 000 kävijää.