Skip to content

Heikki Salo sai Reino Helismaa -palkinnon

Reino Helismaa -palkinto jaettiin Työväen Musiikkitapahtumassa lauantai-iltana. Työväen Sivistysliiton TSL:n myöntämän tunnustuksen sai taiteilija Heikki Salo.

Palkintoraati on perusteluissaan kiinnittänyt huomiota Heikki Salon yli 25 vuotta kestäneeseen uraan muusikkona, lauluntekijänä, esiintyjänä sekä sanoittajana lukuisille muille suomalaisille artisteille. Lisäksi Heikki Salon tuotantoon on kuulunut oleellisena osana myös näytelmiä, lehtipakinoita, radio-ohjelmia ja TV-sketsejä. Kaikki nämä elementit olivat oleellisia myös Reino Helismaan tuotannossa.

Heikki Salon 1980-luvun loppupuolella perustaman Miljoonasade-yhtyeen lauluissa kuultiin aivan uudenlaista suomalaista rock-lyriikkaa, esimerkkeinä vaikkapa sellaiset suurta yleisöä koskettaneet ja sittemmin klassikoiksi muodostuneet laulut kuten ”Lapsuuden sankarille”, ”Marraskuu”, ”Olkinainen”, ”Silmitön talvi” ja ”Tulkoon rakkaus”. Myös Heikki Salon soolotuotannossa sekä hänen ja pianisti Iiro Rantalan Salorantala-levyillä sanoitusten taso on ollut aivan omaa luokkaansa.

Reino Helismaan lailla verbaalisesti lahjakas Heikki Salo on aina ymmärtänyt sen kiistattoman tosiasian, että rempseiden ja iloisten rallien sekä ihmiseloa filosofisesti pohdiskelevien balladien välillä ei loppujen lopuksi ole suurtakaan eroa. Heikki Salon kansanomaisiin – mutta ei milloinkaan kansaa kosiskeleviin – lauluihin pätee erinomaisesti Tapio Rautavaaran vastaus Reino Helismaan kysymykseen siitä, miksi hän saa iloisenkin laulun kuulostamaan surumieliseltä: ”Suru on ilon tausta, kyllä sinä sen tiedät. Hyvällä klovnillakin ilo on yhtä lähellä naurua ja itkua.”

Palkinnon luovuttivat asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen ja Yleisradion toimittaja Jake Nyman. Reino Helismaa -palkinto jaetaan 3-5 vuoden välein ja se annettiin ensimmäisen kerran vuonna 1989. Työväen Sivistysliiton (TSL) antaman palkinnon arvo on 4000 euroa.

Raatiin kuuluivat: Musikologian dosentti, musiikkitutkimuksen ”grand old man ” Pekka Gronow (raadin puheenjohtaja), Reino Helismaan poika, toimittaja Markku Helismaa, musiikkitoimittaja Jake Nyman sekä Työväen Musiikkitapahtuman toiminnanjohtaja Marianne Haapoja.

Reino Helismaa -palkinto on myönnetty seuraaville henkilöille:

1989 Vexi Salmi
1994 Jaakko Teppo
1999 Sauvo Puhtila (Saukki)
2004 Martti Syrjä
2009 Heikki Harma (Hector)
2013 Heikki Salo

LISÄÄ UUTISIA

Työväen Musiikkitapahtumassa 26 000 kävijää

Tapahtumaan myytiin lippuja viimevuotista enemmän, mutta lauantain sade verotti ilmaistapahtumien yleisöä ja kokonaiskävijämääräksi saatiin 26000

Lauantain ohjelma on runsas – yli 20 eri tilaisuutta!

Työväen Musiikkitapahtuman lauantaipäivään mahtuu yhteensä 22 eri tilaisuutta päälavan huippuartisteista keskustelutilaisuuksiin, nykysirkustaiteesta rauhanlauluihin. Koko päiväksi luvattu sade siirtää osan tilaisuuksista ulkona sijaitsevalta Sananvapauden lavalta sateen suojaan, muun muassa iltapäivän yhteiskunnalliset keskustelutilaisuudet pidetään Jylhävaarassa. 

Uusi Työväenlaulu -sävellys- ja sanoituskilpailun voittajaksi Sauli Alipirjelä sävelmällään Punalaputettu

Uusi Työväenlaulu sävellys – ja sanoituskilpailun tulokset julkistettiin tänään Työväen Musiikkitapahtuman avajaisten yhteydessä. Voittajalaulun Punalaputettu on säveltänyt ja sanoittanut Sauli Alipirjelä. Toiseksi sijoittui Jani M.J. Tuovisen säveltämä ja Susanna Ågrenin sanoittama Muurahainen, ja kolmanneksi Anniina Lotvosen säveltämä ja sanoittama Ei mikään ole muuttunut. Lisäksi kilpailussa myönnettiin kaksi kunniamainintaa kappaleille Kuolema raksalla, tekijöinä Vesa Suhonen & Veli Matti Suhonen eli Terrori-bändi ja Hei moi moi moi, sävellys ja sanoitus Laura Sippola.

Uusia työväenlauluja ja sanan vapautta perjantain ohjelmassa

Työväen Musiikkitapahtuma lähti hienosti lentoon torstai-iltana, kun portit avautuivat ja tapahtuma-alue alkoi täyttyä festivaalivieraista. Sää oli heinäkuisen lämmin ja J. Karjalaisen hitit innostivat yhteislauluun. Perjantaina 28.7. Työväen Musiikkitapahtuman runsas ohjelma pääsee täyteen laajuuteensa, kun avajaiset käynnistyvät Sananvapauden lavalla klo 17.

Työväen Musiikkitapahtuma alkoi kesäisissä sirkustunnelmissa

Aurinkoisen lämpimässä, lähes helteisessä säässä käynnistyi 51. Työväen Musiikkitapahtuma rovaniemeläisen Saarni Sirkuksen nykysirkusesityksellä. Esitykseen oli vapaa pääsy ja ennakkoliput ehtivät loppua jo aamupäivän aikana. Suuren kysynnän vuoksi telttaan kannettiin lisää penkkejä talkoolaisten voimin ja lopulta kaikki jonottamaan tulleet pääsivät katsomaan esitystä täpötäyteen, tiivistunnelmaiseen sirkustelttaan.